Karate

 

Lestijden karate. 
JOURE, dinsdag van 18.00-19.00 uur, 8 - 12 jaar
JOURE, dinsdag van 19:00-20:00 uur, 13 jaar en ouder
   

Lestijden kobudo (Oosterse wapentraining). 
JOURE, dinsdag van 18:00-19:00 uur, vanaf 9 jaar en ouder  
JOURE, maandag van 18:15-19:15 uur, vanaf 9 jaar en ouder 
LEMMER: woensdag van 18:30-19:30 uur, vanaf 9 jaar en ouder 

 

 Trainingslokatie.
JOURE: In sportzaal De Woudfennen, Pasteurweg 1, 8503 AR Joure.  Ingang sportzaal is via de achterkant van het Bornego / OSG Sevenwolden te bereiken.
LEMMER: In sporthal De Hege Fonnen, Betelgeuze 2, 8531 MV Lemmer. Yawara Jutsu in de nieuwe hal. Kobudo wordt gegeven in de grote zaal. Dit is bij binnenkomst rechtsaf.


 

 Karate is ook geschikt voor kinderen, maar dan wel op een voor hen aangepaste manier en vanaf ongeveer 8/9 jaar. Het is belangrijk dat karatetrainingen aan kinderen op een verantwoorde en plezierige manier gegeven worden en te zorgen voor een goede basis. Het is daarom verstandig om kinderen van ongeveer 6/7 jaar welke de karatesport willen beoefenen, eerst een paar jaar kennis te laten maken met judo.

De jeugd leert op ongedwongen wijze respect voor elkaar op te brengen o.a.: omgangsvormen, beleefdheidnormen en er wordt ook een bepaalde vorm van discipline eigen gemaakt. Verder wordt er aan hun doorzettingsvermogen, wilskracht en weerstand gesleuteld. Hierdoor wordt ongemerkt de eigenwaarde en hun zelfvertrouwen verbetert. Voorop staat echter het plezier in de sport. Deze sport is een goede investering voor lichaam en geest, voor nu en later. Iedereen mag eenmalig twee gratis kennismakingslessen volgen. 

 Kobudo (oosterse wapentraining/kennis) Vindt je het leuk om met traditionele wapens te oefenen? Een gediplomeerde leraar brengt je de fijne kneepjes bij met o.a. Nunchaku, Tonfa, Bo, Boken, Sai. Speciale kleding en eigen wapens zijn eerst niet nodig. Een band (om de middel) wel. Het is wel de bedoeling dat de doorzetters later wel zelf de nodige artikelen aanschaffen.

 Ginchin Funakoshi wordt beschouwd als de grondlegger van het hedendaagse karate. Hij bracht de techniek van de klassieke leermeesters verder tot ontwikkeling en zorgde ervoor dat karate ook in de rest van Japan en later over de hele wereld bekend raakte.
De leerlingen van meester Funakoschi waren het niet altijd met elkaar eens. Zij ontwikkelden later andere stijlen zoals Goju Ryu, Shito-ryu en Wado-Ryu. Eén van z’n beste leerlingen heette Masutatsu Oyama. Hij ontwikkelde de Kyokushinkai stijl.