Naast judo-technische vaardigheden komt de veelzijdige bewegingsactiviteit van judo de motorische ontwikkeling ten goede. Goede ontwikkelde motorische vaardigheden zijn essentieel om de kans op sportblesures te voorkomen/verkleinen. Doordat, met name in het grondgevecht, veel spieren aan het werk gezet worden is het ook een prima manier om af te vallen. Het is echter meer dan een sport alleen. En dat is meteen het grote verschil en voordeel ten opzicht van andere sporten.
Jigoro Kano
De grondlegger van het judo is Jigoro Kano, een japanner. Hij heeft judo niet alleen bedoeld als zelfverdedigingsport, maar ook als fysiek mentaal opvoedingssysteem. Er zit een doordacht en opvoedkundig systeem achter judo. Dit merk je niet altijd in de lessen, want er mag plezier beleefd worden aan judo. Desondanks zit het wel in allerlei elementen doordrongen.
Hyperactief of licht motorisch onderontwikkeld
Voor sommige kinderen is het de perfecte sport om zich flink te kunnen uitleven, wat hun leven buiten judo ten goede komt. Hyperactieve kinderen of met een lichte motorische storing beoefenen judo vaak op therapeutische basis. Want ook artsen zien vandaag de dag de uitwerking van judo op gedrag en welzijn.
Weerbaarder en contactvaardiger
Veel ouders, verzorgers en gelukkig ook steeds meer (basis)scholen vinden de weg naar de judo-sport. Sommige ouders zijn vroeger zelf met judo begonnen en weten zich de positieve effecten te herinneren. Jezelf weerbaarder maken, contactvaardiger zijn goede redenen om te starten met judo.
Wanneer mensen deze meerwaarde zien, beginnen ze het belangrijk te vinden om kinderen kennis te laten maken met judo, net als wij.
Judo zorgt voor een goede motoriek door de bewegingen die er worden gemaakt met deze sport. De technieken worden zowel links als rechts uitgevoerd, wat goed is voor de samenwerkende hersenhelften. Daarnaast wordt er geoefend om balans te houden en snel aan te vallen of te herstellen na een val.
Judo is een contactsport. Je wordt vastgepakt en leert doeltreffende oplossingen hoe daarmee om te gaan. Een judoka schrikt niet snel, want ze weten hoe ze moeten vallen zonder pijn en kunnen zich snel weer herstellen.
Uithoudingsvermogen is nodig om de hele les te kunnen volbrengen. Daarnaast is er ook een korte boost nodig bij bepaalde handelingen. Soms moet je snel zijn, andere keren moet je volhouden. Alles bij elkaar dus prima voor de conditie!
Judo is vallen en opstaan. Vooral in het begin van je judolessen zal de aandacht veelal liggen op het goed vallen. Vallen zodat je geen blessure oploopt. Vallen tot je met je ogen dicht weet hoe je dat het beste doet.
Bij judo train je in een groep. Leuke speelse vormen die je voorbereiden op de training maakt dat je samen leert werken. Veel train je natuurlijk met z'n tweeën om de technieken te oefenen. Alleen samen kun je judo goed leren.
Naast dat judo een sport is, is het meer dan het spel. In de lessen komen enkele begrippen naar voren. Zoals respect hebben voor elkaar en beleefd zijn. Soms heb je moed nodig en je leert je zelfbeheersing onder controle houden. Natuurlijk kun je ook vrienden maken met de andere kinderen op judo.
Zelf balans houden en de ander uit balans brengen. Met judo zoeken we naar de beste manier om die ander uit balans te halen. Dit met kracht maar liefst met zo min mogelijk inspanning.
Bij judo krijg je de ruimte te ontdekken en om fouten te maken. Daarvan leer je. Je groeit op je eigen tempo. De structuur geeft grenzen aan. Dit werkt voor uitgesproken en timide kinderen beiden goed. De opbouw van de lessen geeft kinderen bewezen meer zelfvertrouwen.
Bij judo train je al je spieren. De focus ligt dus eigenlijk op je hele lichaam. Door het verslepen van je tegenstander, of door hem te tillen is kracht nodig. Ook om in balans te blijven is kracht nodig. Je wordt dus sterk van judo.
Bandensysteem met kleuren
Het judo werkt met een bandensysteem met kleuren. De kleur staat voor de bereikte vaardigheid van de judoka. Je begint met een compleet witte band, dan slipjes in kleuren en vervolgens banden in de kleuren geel, oranje, groen, blauw en uiteindelijk zwart. Daarna gaat dit verder tot de 10e dan.
Groepen judolessen
Roelevink Sport werkt met verschillende groepen die naar eigen inzicht worden ingedeeld. Dit gaat in eerste instantie op leeftijd en daarna naar gelang hoe goed en snel de vaardigheden tot zich worden genomen. Dit wordt op diverse momenten tijdens examens gemeten.